<- Vrati se na sve članke


Loptice - vedrana.ba

SUNČAJTE SE „ZDRAVO“, POŠTUJUĆI PRAVILA MUDROG SUNČANJA

Sunce nas energizira, pomaže da se bolje osjećamo, ljepše izgledamo. Da bi naše tijelo dobilo neophodan D vitamin, mora biti izloženo suncu koje sintetizira taj vitamin. No, uz sve pozitivne učinke, ipak moramo pripaziti i zaštititi se od štetnih uticaja sunca.

UVA zrake ne izazivaju opekotine i oduvijek se smatralo da su manje štetne. One izazivaju prijevremeno starenje kože.

UVB zrake zaslužne su za nastanak opekotina. Pošto prodiru duboko, izazivaju tamnjenje kože.

Kozmetička industrija dugo pokušava otkriti pravo sredstvo za sunčanje koje bi nas zaštitilo i omogućilo nam da što duže vremena bezbjedno provedemo na suncu. Prva, najstarija sredstva za njegu i zaštitu kože, bila su ulja, masti i supstance koje se mogu dobiti iz prirode. Tokom godina, zahtjevi potrošača su se mijenjali. Od preparata za sunčanje se počelo zahtijevati da budu zaštita širokog spektra, vodootporni i fotostabilni, da se brzo i lako nanose, vlaže kožu, sadrže filtere i antioksidanse. Eksperimenti kozmetičke industrije doveli su do razvoja velikog broja u biti jako nezdravih sredstava za zaštitu od sunca. Zapamtite – preparat za sunčanje bi trebao sadržati minimalne koncentracije iritirajućih sastojaka (konzervansi, parfemi, emulgatori). Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete. Jako mnogo toga što će te dobiti u kremi za sunčanje nije vam potrebno na koži – najvećem organu našeg tijela, niti u krvotoku.  Sunčajti se možete „zdravo“ poštujući neka jednostavna pravila mudrog sunčanja.

Izbjegavajte sunčanje između 10 i 17 sati. U tom periodu sjedite u hladu ili ispod suncobrana. Ne provodite vrijeme na suncu bez zaštitnog faktora. Birajte što pirodnija sredstva koja štite od UVA i UVB zraka. Zaštitni faktor 30 štiti od 96 posto uticaja sunčanih zraka, a faktor 50 štiti samo 1 posto više. Sredstvo za sunčanje nanosite izdašno. Ako ga nanosite premalo, učinak može biti veoma slab. Za najistaknutije dijelove lica: usta, nos i uši, te predio oko očiju, koristite sun block preparate kako bi eliminisali mogućnost opekotina. Preparate za zaštitu nanosite poslije svakog kupanja u moru iako su vodootporni. Uveče, poslije tuširanja, obavezno nanosite preparate koji kožu umiruju i hlade. Štetno djelovanje sunca je kumulativno – posljedice se vide tek nakon nekoliko godina.

Tinejdžeri se danas nerazumno odupiru upotrebi sredstava za zaštitu od sunca, naročito za lice, u slučaju da imaju akne. Postoje preparati za sunčanje lica sa zaštitnim faktorom 30, bez masnoća i biljnog porijekla. Koži sa aknama sunce je lažni prijatelj – poboljšava stanje kože, ali samo tokom ljetovanja. U prvom trenutku UV zrake smiruju upalu, a preplanuli ten pokriva neravnine. Ali UVB zrake, podebljavanjem površinskog sloja, začepe izlazne kanale žlijezda lojnica i stvaraju čepiće u dubljim slojevima kože. Zbog toga, pogotovo tinjdžeri, prije sunčanja trebaju nanositi nemasne zaštitne kreme na lice i leđa. Posebno bi bilo korisno da ovi mladi ljudi očiste lice u kozmetičkom salonu prije i poslije izlaganja suncu, kako bi se izbjegla mogućnost razbuktavanja akni.

Svi pregledi i savjeti u našem kozmetičkom salonu su besplatni. Posjatite nas!

Vaša Vedrana

Pored njege lica u kozmetičkom salonu, potrebna je i pravilna njega kod kuće, posebno u dobi puberteta. Mojoj kćerki Hanni, osim tretmanima u salonu, gospođa Vedrana pomogla je svojim savjetima o pravilnoj njezi kože lica kod kuće i time učinila da Hanna danas ima prekrasnu kožu

–  Belma Kovač iz Sarajeva